Dawkowanie i suplementacja- o treningu

Dodane: 27-06-2016 07:53
Dawkowanie i suplementacja- o treningu Przy wyborze marki suplementów dobrze jest sugerować się jej opiniami na rynku. Bardzo ważna jest przyswajalność. Zawsze można również poradzić się w jakimś sklepie, np. odżywki białkowe sklep.

Nietypowy smak odżywki białkowej

Odżywki białkowe najczęściej są sprzedawane w postaci proszku, który osoba zażywająca ten produkt rozpuszcza w odpowiedniej ilości wody. W związku z tym, że substancje białkowe nie mają zbyt przyjemnego dla konsumenta smaku, do większości produktów takich, jak odżywki białkowe jest dodawana substancja smakowa.

I tak, możemy obecnie na rynku spotkać odżywki nie tylko o popularnych owocowych smakach, jak na przykład smak truskawkowy czy wiśniowy, ale także o bardziej wyszukanych. Do rzadziej spotykanych smaków należą na przykład odżywki o smaku tiramisu czy o smaku ciasteczek. Różne smaki są związane także z różną zawartością białka w konkretnej odżywce.


Co wiesz o suplementach diety?

Suplementy zazwyczaj są produkowane i wprowadzane do obrotu w formie umożliwiającej ich precyzyjne i łatwe dawkowanie, co w połączeniu z często spotykaną sprzedażą w aptekach może sugerować ich związek z lekami. Jednak w Unii Europejskiej suplementy diety nie były i nie są traktowane jak leki. W Polsce suplementy diety dopuszcza do obrotu Główny Inspektor Sanitarny i podległe mu urzędy (a nie Główny Inspektor Farmaceutyczny lub Urząd Rejestracji Leków i Produktów Biobójczych).

Istnieje bliski związek pomiędzy zdrowiem człowieka, długością i jakością jego życia, a charakterystyką jego odżywiania się. Do normalnego funkcjonowania komórek organizmu niezbędnych jest wiele mikroskładników, których część może być dostarczana w postaci suplementów diety.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_diety


Odżywianie i białka

Białka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii. Ale co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie. Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy. Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka. Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.