Ciepły dom, pełen komfort

Dodane: 23-09-2016 12:12
Ciepły dom, pełen komfort wynajem nagrzewnic

Wybór domowych grzejników

Ogrzewanie domu przy pomocy grzejników wciąż należy do najbardziej rozpowszechnionych środków na ogrzewanie budynków mieszkalnych. Wprawdzie można używać również kolektorów słonecznych i grzałek czy farelek, jednak one pozwalają bardziej na dogrzewanie pomieszczeń domowych i nie powinny stanowić w naszym klimacie głównego sposobu ogrzewania domu w okresie zimowym. W sprzedaży dostępnych jest wiele rodzajów grzejników o różnej grubości i wielkości. Jedne z nich bardziej nadają się do przesyłania ciepła wytworzonego w piecu węglowym, a inne do ogrzewania gazowego. W dokonaniu wyboru najlepszych grzejników domowych mogą pomóc specjaliści zatrudnieni w sklepach, w których są one sprzedawane. Najczęściej polecają oni cienkie i szybko nagrzewające się grzejniki.


Włączanie i wyłączanie ogrzewania w bloku

Ogrzewanie w blokach włączane jest przed okresem grzewczym i wyłączane po jego zakończeniu. Wykonywaniem tych czynności zajmują się odpowiednio przygotowani pracownicy administracji, oni także rozliczają mieszkańców z zużytego przez nich ogrzewania. Koszty związane z ogrzewaniem bloku mogą być bardzo różne, a poszczególni mieszkańcy posiadają zwykle liczniki ciepłownicze, które są montowane w momencie założenia na grzejnikach regulatorów temperatury. Dzięki temu mogą oni płacić jedynie za ilość zużytego przez siebie ciepła. Jednocześnie możliwość ustawiania temperatury na grzejnikach bardzo podnosi komfort ich codziennego życia, ponieważ nie wszyscy lubią przesiadywać w jednakowej temperaturze.


Ogrzewanie spalinowe

Ogrzewanie spalinowe

Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła uzyskanego w wyniku procesu spalania materiału zwanego paliwem. W tradycyjnych układach są to:

materiały stałe:
węgiel i jego pochodne (zobacz też: węgiel kamienny, węgiel brunatny, koks)
inne materiały palne (drewno, papier, odpady gospodarcze itp.)
materiały gazowe:
gaz miejski
gaz ziemny
mieszanka gazów: propanu i butanu,
materiały ciekłe:
ropa naftowa lub olej opałowy.

Piec opalany węglem ? izbowy

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.

Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie